Sunday 26 July 2020

Lauki barfi recipe


Most people do not like Loki. But everyone likes Loki's barfi. So today we make Loki's barfi.

material:-
  • 1 kg Loki
  • 2 tablespoons Ghee
  • 1/2 cup milk powder
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup grated coconut powder
  • 1 cup sugar (as per taste)
  • 3-4 cardamom seeds 
Method: -

Wash Loki! Peel and grate the Loki after washing. Do not grate the inner portion of Loki.
Only the outside part of Loki should be seen. After grating, squeeze out the water from the Loki.

Now take a pan, add ghee to it and add grated Loki to it as soon as the ghee melts. 

As soon as the water of the Loki dries, add milk and sugar to it. Keep stirring the Loki till the milk dries! As soon as the milk dries, add milk powder and grated coconut. Keep stirring the Loki till it gets cooked. Only Loki Barfi will come to the stage of freezing, turn off the gas!
Now take a plate on it

Add some ghee. Now put Loki batter on the plate. Keep it evenly evenly. Keep the barfi barfi set in the fridge for 2 hours. After 2 hours put the barfi from the fridge Remove and cut it into square shape.
Your Loki's barfi is ready !!!!!!!!
                              
ज्यादातर लोग लोकी को पसंद नहीं करते हैं। लेकिन लोकी की बर्फी सभी को पसंद आती है. तो आज हम बनाते हैं लोकी की बर्फी बनाते है! 

सामग्री:-
1 किलो लोकी 
2 बड़े चम्मच घी
1/2  कप मिल्क पाउडर
1 कप दूध
आधा कप कद्दूकस किया हुआ नारियल पाउडर
1 कप चीनी (स्वादानुसार)
3-5 हरी इलायची 
 
विधि :-
लोकी धो लो! धोने के बाद लोकी को छीलकर कद्दूकस कर लें। लोकी के अंदरूनी हिस्से को कद्दूकस न करें।
लोकी का केवल बाहरी भाग ही कदुकस करना है! कद्दूकस करने के बाद, लोकी को एक सूती कपड़े में डाल कर लोकी का पानी निचोड़ लें। 

- अब एक पैन लें, उसमें घी डालें और घी के पिघलते ही उसमें कद्दूकस की हुई लोकी डाल दें. लोकी को तब तक पकाए जब तक लोकी का सारा पानी न सिख जाये !

जैसे ही लोकी का पानी सूख जाए, उसमें दूध और चीनी डाल दें. लोकी को तब तक चलाते रहें जब तक दूध सूख न जाए! - जैसे ही दूध सूख जाए इसमें मिल्क पाउडर और कसा हुआ नारियल डालें. लोकी को पकाते रहिये जब लोकी बर्फी जमने की स्थिति में आ जाये! गैस बंद कर दें!
अब एक प्लेट लें और उस पर थोड़ा घी लगा ले ।अब लोकी को प्लेट में डाले इसको चारों और से एक कर दे !  लोकी की बर्फी को 2 घंटे के लिए फ्रिज में सेट होने के लिए रख दें. 2 घंटे बाद बर्फी को फ्रिज से निकालकर चौकोर आकार में काट लीजिए.
आपकी लोकी की बर्फी तैयार है !!!!!!!!

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